Acum in SmartBill Conta, putem calcula automat profitul contabil, fiscal si impozitul aferent lui.

In meniul Note diverse, gasim noua implementare Calcul impozit pe profit.

Cum functioneaza: selectam anul si perioada fiscala pe care dorim sa generam calculul de impozit pe profit, apoi apasam butonul Calculeaza.

Vom vedea desfasurat calculul pe categorii de venituri si cheltuieli impozabile si neimpozabile, respectiv deductibile si nedeductibile, ca in aceasta imagine:

Fiecare categorie in parte poate fi afisata detaliat pe conturi de venituri si cheltuieli, astfel incat sa putem verifica cu balanta sumele preluate in calcul.

In cazul in care consideram necesar, coloanele Venituri neimpozabile si Cheltuieli nedeductibile pot fi editate, astfel incat calculul de profit sa nu fie impus, ci hotarat de utilizator.

La pasul urmator, pentru generarea rezultatului fiscal, de asemenea putem interveni asupra valorilor preluate in acest calcul, modificandu-le.

In final, dupa salvarea calculului se va inregistra in Registrul jurnal nota contabila 641 = 4411 cu impozitul pe profit calculat.

Aplicatia ne va duce automat in Registrul de evidenta fiscala de unde, din coloana Actiuni, putem modifica, vizualiza sau sterge calculul de impozit pe profit.

Tot in acest registru putem vizualiza calculele de impozit mai vechi.

Dupa calcul, inregistrare nota contabila, generare de registru de evidenta fiscala, vine natural declararea. Asa ca accesam meniul Declaratii/Declaratia 100, iar la apasarea butonului Actualizeaza observam preluarea impozitului inregistrat pe prima pozitie din declaratie.

In cazul in care mai avem si alte obligatii de declarat, le putem adauga cu ajutorul butonului “+” semnalat in imagine.


Pentru validare si semnare electronica, si aceasta declaratie este supusa aceleasi proceduri ca si celelalte din aplicatie, si anume descarcarea fisierului XML si preluarea lui in aplicatia DUK Integrator.

Ai găsit răspunsul căutat?