Ca principiu general valabil, importul se face sub forma unor modele de fisiere Excel pe care le vom popula cu date.  

Atentie! In fisiere nu vom avea randuri fara date.   

Setam prima luna de operare in SmartBill Conta. Sistemul ne specifica apoi ca e nevoie sa incarcam o balanta pentru perioada cuprinsa intre 01.01. a anului curent si ultima zi a lunii precedente lunii setate pentru a incepe operarea in aplicatie.

 
Descarcam modelul Excel de import a balantei

Aici este nevoie sa tinem cont de cateva principii pe care trebuie sa le respectam pentru a face importul cu succes:  

In aplicatie se pot folosi doar conturile din planul de conturi general actual + analitice ale acestora.

In exemplu, in balanta avem contul 4373, inexistent in planul de conturi. Il vom inlocui cu un cont din planul de conturi.  

Daca in balanta sunt conturi sintetice de gradul I care sunt detaliate pe sintetice de gradul II si totalul acestora difera de valoarea rulajului contului sintetic de gr I, aplicatia nu poate prelua acele informatii. Este necesar sa mergem ori pe cele de gradul I ori pe cele de gradul II.

In exemplu, avem sintetic de gradul I 437 si sintetice gradul II 4371 si 4372 a caror total difera de rulajul lui 437. Este indicat sa lucram doar cu conturi sintetice de gradul II si importul se va efectua cu succes. Deci vom aloca rulajul contului sintetic de gradul I necuprins in rulajul sinteticelor de gradul II pe acestea si vom renunta in acest fel la contul sintetic de gradul I din balanta.  

 • In cazul in care balanta importata este dezechilibrata (egalitatile nu sunt indeplinite), aplicatia nu da mesaj de eroare. Este nevoie sa verificam balanta generata in urma efectuarii importului pentru a ne asigura ca pornim de la date corect introduse.
 • In cazul in care avem in balanta importata un cont sintetic cu analitice a caror total difera de valoarea contului sintetic, toate se vor importa ca atare. Daca totalul analiticelor coincide cu valoarea sinteticului, atunci se vor importa doar valorile analiticelor.

In cazul in care dorim sa modificam luna efectuarii importului de date, vom proceda in felul urmator:  

 • La importul balantei se genereaza doua note contabile: una pentru preluarea soldurilor si una pentru preluarea rulajelor.
 • Cea mai simpla metoda de a corecta este sa editati nota contabila cu preluarea rulajelor: sa ii schimbati data. Daca ati facut importul cu data de inceput Mai 2017, atunci nota de rulaje va fi preluata cu 30.04.2017. Daca ii schimbati dati in 31.03.2017 veti obtine rezultatul dorit.

Pentru a face modificarea: 

 • Accesati registrul jurnal
 • Filtrati datele pe anul curent 
 • Editati nota cu preluarea rulajelor din Actiuni (puteti da modificare pe oricare dintre linii)
 • Schimbati data notei contabile
 • Salvati

In cazul in care dorim sa stergem un import de date si sa il refacem, vom proceda la stergerea notei contabile generate la importul balantei. Este suficient sa stergem prima nota contabila si sa reimportam balanta dorita.   

 • Importul listei de parteneri in modelul de fisier Excel disponibil.
 • Un partener care este si client si furnizor se va gasi pe aceeasi pozitie in tabel.
 • Aplicatia nu accepta un CIF introdus de doua denumiri diferite de parteneri.
 • Pentru parteneri persoane fizice vom introduce CNP sau “-“ in loc de CIF, dar este necesar sa completam manual Tara Romania si judetul partenerului


Importul listei de conturi casa si banca  

Este necesara completarea campurilor Contul contabil, Denumire si Moneda pentru realizarea cu succes a importului datelor

 Si iata, am finalizat procedura de import ceea ce ne duce in dashboardul aplicatiei.

Ai găsit răspunsul căutat?